Cum sa-mi aleg binoclul potrivit | Date tehnice

Postat de Robescu Dinu 30.05.2022 0 Comentarii

Cea mai importantă parte în alegerea binoclului este selectarea măririi optime și a caracteristicilor pentru scopurile dvs.

 

Caracteristicile binoclului sunt, de asemenea, importante în modul în care utilizați binoclul. O construcție impermeabilă este bine să aveți pentru vanatoarea in anotimpurile ploioase. Binoclurile care sunt ușor de focalizat sunt grozave pentru evenimente sportive unde trebuie să vă concentrați pe subiecte care se mișcă rapid.

 

După cum veti descoperi mai jos, mărirea și caracteristicile binoclului diferă în funcție de modul în care doriți să le utilizați. Tineti cont de aceste idei pentru a alege cel mai bun binoclu pentru tine.

 

Despre mărirea fixă ​​și variabilă


Mărirea este un parametru optic care mărește imaginea de vizualizare și face ca obiectul observat să pară mai mare. De exemplu, cu factor de mărire 10 vedem obiecte de 10 ori mai mari, ceea ce înseamnă că dacă un obiect are 0,1 m înălțime și 100 m distanță, îl vedem cu 1m mai mare.

 

Cu alte cuvinte, este același lucru să observăm obiectul care se află la 100 de metri distanță cu un binoclu de 10x ca și să îl privești cu ochiul liber la 10 metri distanță. În alegerea mărimii potrivite pentru produsele optice cu mărire fixă, practica arată că cele mai utile măriri sunt între 7x și 10x, unde oamenii obișnuiți par să se ocupe de optica fără prea mult tremur al mâinii.

 

 

Mărire fixă


Produsele optice cu mărire fixă ​​sunt proiectate astfel încât să permită o singură mărire a unui obiect de vizualizare. Datorită unui număr mai mic de lentile utilizate în construcția lor, acestea sunt optic mai luminoase și au o pierdere mai mică de luminozitate.

 

Numărul de lentile contribuie la dimensiunile sale mai mici și la greutatea mai ușoară în comparație cu optica cu mărire variabilă. Majoritatea binoclurilor tind să aibă o mărire fixă, în timp ce cu lunetele de pușcă devine mai rar în fiecare an. În mod normal, acest tip de produse optice sunt mai ușor de utilizat și mai ieftine. Ele oferă, de asemenea, performanțe optice mai bune, mai ales în ceea ce privește rata de transmisie a luminii.


 
Mărire variabilă


Mărirea variabilă înseamnă pur și simplu că produsul optic este proiectat într-un mod în care puteți modifica mărirea unei anumite zone. Prin urmare, acest lucru modifică unghiul de vizualizare, unde o mărire mai mare înseamnă un unghi de vizualizare mai mic/mai îngust și o mărire mai mică înseamnă un unghi de vizualizare mai larg. Mărirea variabilă sporește versatilitatea și utilitatea generală.

Tipuri de Prisma

 

Majoritatea binoclurilor moderne sunt realizate cu un element numit prismă, care este responsabil pentru rotirea imaginii în poziție verticală, așa cum o vede privitorul.

 

Prisma din binoclu determină, de asemenea, dimensiunea, forma, caracteristicile optice ale acestora și joacă un rol important în asigurarea calității imaginii binoclului. Cu toate acestea, prisma este cel mai neglijat factor în procesul de cumpărare a binoclului.

 

Există multe tipuri de prisme prezente care determină în mod normal scopul unui anumit binoclu – fie că sunt pentru vânătoare, marin, observarea păsărilor etc.

 

Binoclulurile cu roof-like prisms în construcția lor optică oferă un design compact datorită poziției în linie dreaptă a ocularelor și a lentilelor obiective.

 

Acestea sunt mai scumpe datorită producției complexe și oferă multe avantaje pentru utilizatorii mai pretențioși. Sunt mai puțin sensibili la impact și abraziune și sunt incredibil de impermeabili la pătrunderea apei și a prafului în construcție.

 

Ele sunt de obicei purjate cu azot sau gaz argon, care ajută, de asemenea, la eliminarea aburirii interioare a sticlei. În comparație cu binoclul cu prismă Porro, este mai probabil să reziste la condiții meteorologice extreme.

 

Designul ergonomic foarte bun al acestei construcții în linie dreaptă le face mai puțin dificil de ținut în mână și vă ușurează enorm portabilitatea. Dar, în comparație cu binoclul cu prismă Porro, această construcție face transmisia luminii mai puțin permeabilă și, astfel, oferă imagini mai întunecate și mai puțin clare.


Diametrul lentilei


Diametrul lentilei reprezintă a doua valoare din denumirea/denumirea produsului. De exemplu, optica 10x42 are un diametru de 42 mm al lentilei în față (cele care sunt mai aproape de obiectul de vizualizare).

Se știe că cu cât obiectivul este mai mare, cu atât trece mai multă lumină și imaginea pe care o vedem este mai strălucitoare. Toate acestea, însă, depind de mărirea și calitatea unui anumit produs optic.

 

Deși diametrul mai mare al lentilei la binoclu este mai bun, dimensiunea se adaugă la greutate, făcându-l mai greu și mai greu de manevrat. În cazul lunetelor, dimensiunea mai mare a diametrului lentilei înseamnă, de asemenea, mai multe probleme cu montarea.

Cele mai comune diametre ale lentilelor sunt 24 mm, 42 mm, 50 mm și 56 mm.

 

 

Pupila de ieșire

 

Pupila de ieșire este un cerc din care lumina este transferată către ochi prin produsul optic. Când țineți optica puțin departe de ochi spre o lumină, pupila de ieșire poate fi văzută ca un cerc luminos în centrul fiecărui ocular.

Cu cât pupila de ieșire este mai mare, cu atât mai multă lumină poate ajunge la ochi și imaginea pare mai strălucitoare. Acesta este motivul pentru care pupila de ieșire joacă un rol important în produsele optice în condiții de lumină slabă în zori sau amurg. Mărimea pupilei de ieșire determină, de asemenea, cât de confortabilă este vizualizarea printr-un produs optic.

 

Un factor important este și dimensiunea cutiei pentru ochi, care este un spațiu în care ochiul are încă o imagine întreagă, fără nicio vedere în tunel sau margini neclare. Cutia oculară mai mare înseamnă mai multă flexibilitate a poziției ochiului și, prin urmare, o vizualizare mai confortabilă, deoarece ochiul se poate mișca în mai multe direcții în interiorul cutiei oculare și totuși obține o imagine completă.

 

 

 

Exit Pupil 1

 

La lumina zilei, când pupila ochiului este deschisă până la 3 mm, toate optica cu pupilă de ieșire mai mare de 3 mm sunt la fel de strălucitoare. De exemplu, binoclul 8x30 cu pupilă de ieșire de 3,75 mm nu este mai luminos decât binoclul de 8x56 cu pupilă de ieșire de 7 mm. Cele cu 7 mm sunt totuși mai confortabile de utilizat, deoarece sunt mai puțin sensibile la poziția ochilor (au o cutie pentru ochi mai mare).

 

Exit Pupil 2

 


Diametrul pupilei de ieșire este calculat prin împărțirea diametrului lentilei cu mărirea. De exemplu. Binoclul 8x50 are o pupilă de ieșire cu diametrul de 6,25 mm.

 

Pentru a asigura o imagine mai luminoasă, pupila ochiului în condiții de lumină scăzută trebuie să fie cel puțin la fel de mare ca pupila de ieșire. În acest fel, nu există pierderi de lumină și imaginea este cât mai luminoasă posibil. Cu toate acestea, diametrul maxim al pupilei ochiului depinde de vârstă.

 

Noaptea, pupilele oculare ale copiilor se pot lărgi cu până la 7 mm, în timp ce odată cu înaintarea în vârstă scad până la maximum 4 mm. Deci, dacă pupilele privitorului pot fi deschise doar până la 4 mm, pupila de ieșire de 7 mm nu poate fi utilizată pe deplin. Poate contribui la o vizionare mai confortabilă, dar nu la o imagine mai luminoasă.

 

Câmp de vizualizare

Câmpul vizual este o zonă pe care o vedeți când vă uitați prin produsul optic. Deși depinde în primul rând de construcția ocularului, este foarte afectat de mărire. Dacă te uiți prin două binocluri de același model dar cu mărire diferită, poți vedea că cel cu factor de mărire mai mic va avea un câmp vizual mai larg.

 

Deci, atunci când comparați binocluri, trebuie să comparați pe cele cu aceeași mărire. Cu lunete de pușcă, câmpul vizual este măsurat la 100 m, în timp ce cu binoclu, lunete și alte produse optice este măsurat la 1000 m.

 

 

La binoclu un câmp vizual cu peste 140 m la 1000 m distanță este considerat un unghi larg, în timp ce la lunete este cu un câmp vizual peste 38 m la 100 m. Unghiul larg este deosebit de util în observarea păsărilor.

De asemenea, este important de menționat că dimensiunea și diametrul lentilelor produselor optice nu sunt indicatori ai câmpului lor vizual - carcasa mai mare nu înseamnă automat un câmp vizual mai larg.

 

Câmpul vizual poate fi exprimat în două valori – gradual sau metric.

Grade:


Un grad este 17,5 m la 1000 m / 1,75 m la 100 m.
Dacă împărțiți câmpul vizual dat în metri la 17,5, obțineți câmpul vizual în grade.

Contoare:
Dacă înmulțiți grade cu 17,5 obțineți câmpul vizual la 1000m.
Contoare de câmp vizual

 

Acoperire lentile

Produsele optice au multe lentile în carcasă. Cu fiecare lentilă se pierde aproximativ 5% din lumina care trece. Acest lucru poate fi rezolvat cu aplicarea de acoperiri pe suprafețele de sticlă. Cu anii, tehnologia acoperirilor s-a schimbat.

La început au folosit doar un singur strat, unde reducerea pierderii a fost la 2% pe suprafață. Astăzi folosesc mai multe straturi de acoperire unde există pierderi minime de lumină - 0,1% pe suprafață. Cele mai bune binocluri au chiar și 95% din lumină transmisă ochiului, prin toate lentilele lor.

 

Odată cu creșterea transmisiei luminii, stratul este important și ca protector al sticlei optice și pentru a asigura fidelitatea reală a culorii, astfel încât culorile la intrare sunt aceleași la ieșirea din binoclu/lunetă. Mai presus de toate, acoperirile măresc și calitatea imaginii, deoarece toată lumina care răsare în interior poate acoperi detaliile și poate estompa culorile.

 

Acoperirea lentilelor

Procesul de aplicare a straturilor trebuie să fie precis, altfel poate contribui la o imagine neclară și neclară. Acestea trebuie răspândite uniform și subțire pentru a asigura cea mai bună calitate. Cu cât acoperirile sunt mai bune, cu atât produsul optic este mai scump.

 

Acoperirile lentilelor sunt la fel de importante ca și calitatea lentilelor în sine. Puteți verifica cu ușurință dacă produsul dvs. optic are acoperiri - dacă vă uitați la reflex și arată mai multe culori, cum ar fi violet, verde sau galben, lentilele sunt cu siguranță acoperite. Dimpotrivă, lentilele fără acoperire au o reflexie clară, fără să arate nicio culoare.

 

 

Există multe moduri diferite de aplicare a acoperirilor pentru lentile:

 

    Acoperit: unde una sau mai multe suprafețe de sticlă sunt acoperite cu un strat subțire antireflex.

 

    Acoperit complet: unde toate suprafețele de sticlă sunt acoperite într-un strat subțire antireflex.

 

    Multicoated: unde una sau mai multe suprafețe de sticlă sunt acoperite în mai multe straturi. Transmisia luminii este de peste 75%.

    Complet multistrat: unde toate suprafețele de sticlă sunt acoperite în mai multe straturi. Transmisia luminii este mai mare de 85%.

 

Învelișul suprafeței exterioare: acoperire pe suprafața exterioară a sticlei care protejează lentila de roua exterioară (în special iarna), parțial de murdărie și alte  impurități. Acestea pot avea denumiri diferite, în funcție de producător (LotuTec, Swarodur, AquaDura)

 

Gama dioptriilor la binoclu

Fiecare produs optic are un interval de dioptrii diferit, de la pozitiv (+) la negativ (-).
Inelul de dioptrie este prezent în sistemul central de focalizare pe fiecare dintre butoaiele din apropierea ocularului, unde puteți corecta diferența de prescripție a ochiului stâng și drept individual.

 

Odată ce ați setat valoarea corectă, puteți focaliza imaginea folosind doar inelul central de focalizare. Dacă purtați ochelari, valoarea dioptriei ar trebui să fie setată la 0, deoarece diferențele dintre ochi sunt deja corectate în ochelari.

 

 

Pentru a vedea o imagine clară fără a purta ochelari, puteți seta cu ușurință dioptria privind cu ochiul liber, rotind inelul și ajustând claritatea. Deci, atunci când privești cu ambii ochi, imaginea ta ar trebui să pară clară. Dacă aveți astigmatism, reglarea dioptriei nu o poate corecta - veți avea totuși nevoie de ochelari și dioptrie setate la 0 pentru a vedea imagini clare.

 

Cea mai apropiată distanță de focalizare

 

Cea mai apropiată distanță de focalizare este o valoare importantă atunci când priviți fluturi, molii sau plante la o distanță foarte apropiată. Reprezintă distanța cea mai apropiată la care obiectul de vizualizare poate fi încă focalizat. Cu binoclu, o distanță excelentă de vizualizare este de la 1,5 m mai jos. Dacă nu sunteți în mod deosebit interesat să urmăriți obiecte la distanță apropiată, acesta este un factor irelevant atunci când alegeți o nouă pereche.

 

Transmiterea luminii

 
Transmisia luminii specifică o cantitate de lumină care este lăsată să treacă prin construirea produsului optic. Fiecare trecere prin fiecare lentilă înseamnă o anumită pierdere de lumină (0,1% cu cele mai bune acoperiri, până la 5% fără acoperiri).

 

Rata mai mare de transmisie a luminii este foarte importantă atunci când utilizați optica în zori sau în amurg. Optica bună are în mod normal o transmisie a luminii de până la 90%, în timp ce cele de top au chiar și 95% și mai multă lumină.

 

Deși cantitatea de lumină care ajunge la ochi depinde de dimensiunea pupilei de ieșire, transmisia luminii determină transparența lentilelor, indiferent dacă imaginea este întunecată și tulbure sau luminoasă și clară.

Transmisia luminii poate fi crescuta prin aplicarea diferitelor straturi pe suprafetele sticlei. Totuși, depinde de tipul de acoperire și de numărul de straturi. Acoperirile cu mai multe straturi înseamnă o transmisie mai mare a luminii.

 

Transmiterea luminii

 

Sticla neacoperită reflectă aproximativ 5% din lumină (gama de preț de bază), un singur strat reduce reflectivitatea la aprox. 1,5% (gama de preț mediu), acoperirea multiplă reduce reflectivitatea la aprox. 0,1 până la 0,2 % (interval de preț premium)

 

Umplut cu

 

Produsele optice sunt adesea umplute cu gaz uscat pentru a preveni condensul în interiorul carcasei atunci când le expun la temperaturi extreme. Dacă există chiar și un mic semn de aer în interior, există un anumit % de umiditate prezent.

 

De obicei, acestea sunt umplute fie cu argon, fie cu azot gazos, care au același efect - pentru a preveni umiditatea și aburirea internă fără a afecta proprietățile optice. În plus, aceste gaze previn și formarea de ciuperci care ar distruge optica.

 

Roua internă a fost cea mai mare problemă la binoclurile mai vechi atunci când erau expuse la temperaturi mai scăzute, deoarece nu erau etanșe la apă și conțineau aer. Prin urmare, binoclurile mai noi sunt toate etanșe și umplute cu azot uscat sau argon.

 

Sistem de focalizare

 

În funcție de scopul utilizării, există două sisteme de focalizare disponibile în binoclu. Cel mai comun este sistemul de focalizare centrală, care este aproape fără excepție prezent în fiecare binoclu cu prismă de acoperiș.

Celălalt sistem, care se întâmplă mai puțin, este focalizarea individuală a ocularului, care este cel mai util în marină (din cauza rezistenței la apă) și în situații extreme de lumină scăzută.

Binoclulurile cu acest tip de sistem de focalizare au un avantaj în a seta focalizarea corectă o singură dată pentru fiecare ochi, ceea ce este util în special atunci când vizionați în întuneric, unde nu este necesar să setați din nou focalizarea.

Cu focalizarea centrală, este adesea dificil să focalizați imaginea în întuneric, deoarece nu există suficientă lumină pentru a vedea dacă obiectul este clar sau nu.

 


Binoclu cu focalizare centrală

 

Binoclul cu focalizare centrală are o roată centrală care este capabilă să ofere imagini perfect clare. Cu butonul central de focalizare, reglați focalizarea ambelor butoaie în același timp, mișcând lentilele simultan.

Atunci când alegeți între binoclul cu sistem central de focalizare, este important să căutați designul și performanța acestuia. În funcție de producător, unele binocluri oferă o focalizare mai robustă și unele foarte lină, care sunt potrivite în special pentru situații dinamice.

 

Aruncarea de focalizare variază, de asemenea, de la binos la binos, este nevoie de mai mult timp pentru a seta o focalizare adecvată cu o aruncare de focalizare foarte lungă, decât cu cele cu una mai scurtă.

 

Când vine vorba de design ergonomic, majoritatea binoclurilor oferă un buton central cu diferite umflături pentru o prindere mai bună, foarte convenabil atunci când purtați mănuși. Deoarece roata centrală de focalizare nu elimină diferențele în ambii ochi, este inclusă dioptria din partea superioară a cilindrului.

 

Caracteristicile binoclului cu focalizare centrală:

 

    (+) focalizare prin rotița centrală de focalizare și dioptrie
    (+) focalizare precisă
    (+) mai frecvent
    (-) uneori nu este complet impermeabil

 

Binoclu cu focalizare individuală

 

Sistemul de focalizare individual asigură focalizarea fiecărui ochi separat. Pe partea superioară a ambelor butoaie se află inele de focalizare - dioptrii, cu numerele pentru setarea unei focalizări adecvate prin mișcarea individuală a lentilelor. Majoritatea binoclurilor folosesc butonul rotativ central, astfel încât acest aranjament nu este atât de frecvent și cel mai frecvent întâlnit pe binoclurile cu prismă Porro.

 


Sistemul de focalizare individuală are multe denumiri comerciale diferite, cum ar fi focalizare automată sport, focalizare permanentă sau pur și simplu focalizare automată.

 

Principala caracteristică a acestui sistem este că le puteți seta o singură dată, iar apoi ochii se concentrează singuri la distanțe diferite. Acesta poate fi un avantaj semnificativ în situații cu lumină scăzută, când nu există suficientă lumină pentru focalizarea precisă cu butonul central.

 

Binoclurile de acest tip sunt, de asemenea, incredibil de etanșe la apă și, prin urmare, foarte probabil să apară pe majoritatea binoclurilor marini. Există totuși unele dezavantaje ale unui astfel de sistem de focalizare în comparație cu focalizarea centrală mai convențională. Distanța de focalizare apropiată este de obicei mai mare și majoritatea binoclurilor cu focalizare individuală nu oferă oculare reglabile pentru cei care poartă ochelari de vedere.

 

Caracteristici ale binoclului cu focalizare individuală:

 

    (+) focalizarea de către fiecare ochi separat
    (+) mai puțin frecvente
    (+) potrivit pentru aplicații marine
    (+) potrivit când focalizați în condiții de lumină scăzută
    (+) incredibil de etanș la apă
    (-) distanță de focalizare apropiată mai mare
    (-) mai puțin convenabil pentru purtătorii de sticlă

 
Rezistent la apă

 

Caracteristica impermeabilă este făcută pentru a menține produsele optice sigilate și protejate de apă sau praf. Astfel de produse sunt potrivite pentru marin, vânătoare, drumeții sau în umiditate extremă.

 

Chiar dacă nu intenționați să le folosiți în astfel de situații, este o caracteristică bună pe care o aveți în caz de ploaie abundentă sau de praf. Produsele optice rezistente la apă sunt de obicei sigilate cu inele O.

Toate produsele optice care sunt rezistente la ceață sunt, de asemenea, impermeabile, deoarece trebuie să fie sigilate corespunzător pentru a păstra gazul uscat în interior. Cu toate acestea, nu toate produsele impermeabile sunt, de asemenea, rezistente la ceață, deoarece aerul din interiorul produsului nu este neapărat înlocuit cu azot uscat sau argon.

 

Ar trebui să aveți grijă să nu confundați impermeabilitatea cu rezistenta la intemperii, deoarece acestea sunt concepute pentru a proteja numai împotriva ploii ușoare și nu sunt complet sigilate.

 

Hidroizolarea ceva mai bună a binoclului poate fi asigurată și cu un mecanism individual de focalizare a ochiului, datorită mai puține părți în mișcare decât în cazul sistemului central de focalizare.

 

 

Rezistent la ceață

 

Aburirea în produsele optice poate apărea atunci când le mutați din interiorul cald al casei dvs. în exteriorul rece. Pentru a preveni formarea aburii interioare, acestea sunt adesea umplute cu gaz uscat - fie azot, fie argon care nu conțin umiditate.

Pentru a menține gazul intact în interior, lentila trebuie să fie etanșată corespunzător, motiv pentru care toate produsele optice anti-aburire sunt, de asemenea, impermeabile.

 

Este important să rețineți că rezistența la ceață înseamnă că este pentru a preveni aburirea pe interiorul opticii, nu pe exterior. Dacă suprafața exterioară a lentilelor se aburi din cauza diferențelor de temperatură sau a umidității, doar permiteți-le să se ajusteze înapoi - nu ștergeți condensul, deoarece poate dăuna suprafeței de sticlă și acoperirilor acesteia.

 

Stabilizator de imagine

 

La fel ca și busola, funcția de stabilizare a imaginii este cea mai practică atunci când este utilizată în mediul marin, dar și utilă pentru mașini sau elicoptere în mișcare.

Este un mecanism care elimină tremurul și tremuratul mâinilor pentru a asigura o vizualizare stabilă a imaginii. Este ca și cum ai fixa un trepied sub un produs optic fără a-l folosi efectiv. Stabilizarea imaginii este, de asemenea, utilă atunci când este prezentată în optica portabilă cu măriri mai mari.

Singurul dezavantaj este prețul care este de câteva ori mai mare decât la optica fără stabilizare.

 

Leave a Comment